Priče

Kuglice Sa Makom

Mak je jedna od stvari za koju sam emotivno vezana do te mere da delim ljude na one koji ga vole koliko i ja (to su ”moji ljudi”) i one koji ga ne vole (to su ljudi koje smatram dosadnim pizdama). Izvinjavam se, ali šta da radim – nekad je taj tip diskriminacije jači od mene.

Da vam dam jedan konkretan primer za ovu diskriminaciju – prošlog leta sam upoznala prezgodnog Amerikanca iz Sijetla koji mrzi mak i tursku kafu. Koliko god da mi je taj dečko bio privlačan, njegovo gnjušanje prema maku i teškoj crnoj kafi me je razočaralo do te mere da mi je recimo bilo nemoguće da zamislim sebe u vezi sa njim (ne računa se nešto na jednu noć, tu odnos osobe prema maku nije toliko bitan). Prosto, ne mogu da budem u ozbiljnoj vezi sa nekim ko ne poštuje slatko-gorku dušu maka. Ako neko želi samo slatko od života, to nije moj čovek.

Inače, sledeći recept smo smislili moj dečko i ja, udruživši kreativne snage i ljubav prema maku i svežim urmama.

Kuglice sa makom

Za desetak kuglica (količina za 2-3 osobe), trebaće vam sledeće:
 

  • 20 očišćenih svežih urmi
  • oko 200g mlevenog maka
  • oko 100g kokosovog brašna
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašika meda
  • 1 šaka sitno naseckanih oraha
  • 1 naceđen limun

 
Sve sastojke dobro izmešati prvo velikom kašikom, a potom u blenderu ili mikserom. Ostaviti masu da se hladi u frižideru nekih sat vremena, a potom je izvaditi i oblikovati kuglice. Polovinu kuglica uvaljati u ostatak mlevenog maka dok ne postanu manje lepljive, a drugu polovinu uvaljati u kokosovo brašno. Ako ste veliki darker, onda izostavite kokosovo brašno i sve kuglice uvaljajte u mak da budu lepe, sjajne i crne.

Idealan mračni kolač za Halloween, gotičarska okupljanja i slično!


Do sledećeg posta,
vaša J.

Izvori slika:

Sve slike su iz privatne arhive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *