Priče

Carnal Flower – Analiza Parfema

Carnal Flower je još jedan cvetni parfem koji smatram magičnim, možda zbog toga što tuberoza u njemu dolazi do izražaja na način koji mi se najviše dopada – mračna je, blago zelena i vlažna.

Na Carnal Flower sam prvi put nabasala dok sam još bila u Americi (Barneys), ali mu tad nisam poklonila dovoljno pažnje jer sam ga pomirisala u žurbi, posle testiranja raznih drugih parfema iz iste kuće (Frédéric Malle). Za ovaj članak je zaslužan jedan moj poznanik (zvaćemo ga Daniel jer se tako stvarno i zove) koji mi se pre par dana javio fejsbuk porukom – ”ti ovo moraš da pomirišeš!” – i poslao mi sliku bočice ovog parfema. Pošto je Carnal Flower jedan od poznatijih parfema baziranih na tuberozi, jedva sam čekala da krenem sa posla i svratim do Metropolitena, gde mogu da pomirišem uzorak.

Pošto je Daniel pročitao moj prethodni članak o parfemima baziranim na belom cveću i neizmernom divljenju koje gajim prema nekima od njih, mogu da kažem da mi je bilo itekako drago što me je podsetio da Carnal Flower postoji. U međuvremenu sam pročitala još par činjenica o ovom parfemu i ako je verovati online izvorima, Carnal Flower sadrži veći procenat absoluta tuberoze od njemu sličnih kreacija baziranih na istim mirisnim notama. Pošto nisam bila u prilici da pomirišem Fracas (Robert Piguet) i Tubéreuse Criminelle (Serge Lutens) ne mogu da uporedim Carnal Flower sa njima, ali ću to svakako uraditi jednog dana kada se budem dokopala uzoraka pomenuta dva parfema.

Kada sam u Metropolitenu pomenula da želim da pomirišem Carnal Flower, predložili su mi još par parfema koji bi mogli da me zanimaju, ali mi nijedan od njih nije bio ni izdaleka privlačan. Narcotic Venus (Nasomatto) mi je bio previše svetao, kao korpa belog cveća koja stoji negde na suncu, blizu sveže opranih čaršava. Jedno veliko ne, zbog nedostatka bilo čega opojnog što obećava ime parfema. Što se tiče Tuberose pour Femme (Roja Dove), on je na mene imao sličan efekat – kao omekšivač za veš u koji je dodata slatka tuberoza u punom cvatu. Moj dečko je rekao da mu Tuberose pour Femme miriše kao nekakva pašteta (ne znam kako je to uopšte moguće, ali eto).

Onda je konačno na red došao Carnal Flower, koji je za mene bio jedna potpuno drugačija priča od prethodna dva uzorka. Zamislite da stojite u krugu pričljivih a dosadnih ljudi koji se smeju nekim glupim forama a onda se toj grupi iznenada pridruži misteriozna osoba koja ne priča mnogo, ali čije prisustvo odmah natera ove ostale da zaćute. Upravo je takav bio Carnal Flower – dominantan na jedan skriveni i inteligentan način.

Kombinacija tuberoze, jasmina i eukaliptusa u gornjim notama stvara zanimljivu predstavu čudnog (možda otrovnog!) napitka – kao da je neko pomešao toplo kremasto mleko sa ledeno hladnim ekstraktom nekog zimzelenog drveta. Ne bih rekla da su ovi utisci toplog i hladnog suprotstavljeni niti zbunjujući – od samog nanošenja uzorka pa sve do mnogo sati kasnije, ovaj parfem nastavlja da bude skladna celina mračnog karaktera. Kad kažem mračnog, ne mislim opterećujuće mračnog kao što je to recimo Black Orchid (Tom Ford), čije se brojne komponente bore i neprestano stvaraju neke nove utiske. Carnal Flower je smiren i graciozan, ali i dalje ima svoju strašnu tajnu, kao čovek koji je uspeo da ubije nekoga ali se izvukao nekažnjeno – iako sada živi običnim životom, scene iz prošlosti mu i dalje ponekad prostruje umom, kao ledeni talas užasa koji nikada neće prestati da ga posećuje.

Srednje i bazne note ovog parfema, barem po mom mišljenju, nemaju toliko bitnu ulogu koliko gornje note, jer se eukaliptus i tuberoza jasno osećaju i mnogo sati nakon nanošenja parfema. Narandžin cvet, dinja i kokos su prisutni samo kao najtiši šapat koji blago smiruje oštrinu eukaliptusa, dok se mošus nešto jače oseća posle 2-3 sata. Kombinacija mošusa i belog cveća često ume da stvori senzualan miris sličan toploj ljudskoj koži, ali u ovom slučaju se to ne dešava na standardni i predvidiv način, verovatno zahvaljujući eukaliptusu. Senzualna strana ovog parfema se ne otkriva do kraja ni u jednom trenutku – on nikada ne postaje potpuno topao, nežan i ”pobeđen”, što je verovatno i dobro. Kao iskusni i možda blago zli ljubavnik, Carnal Flower svoju odmerenu hladnoću i misteriju čuva od početka do kraja, mada ipak dozvoljava sebi da malo ”otopli” kako vreme prolazi.

Pošto se i mom dečku i meni Carnal Flower jako dopao, mislim da ćemo ga kupiti u nekom trenutku kako bismo oboje mogli da ga nosimo, jer smatram da je dobar primer za uniseks parfem. Ipak, s obzirom da trenutno imam dva parfema koja se isto baziraju na tuberozi – Do Son (Diptique) i Moondance (Juliette has a gun), kupovina trećeg bi bila malo preterana, tako da ću ipak pričekati. Ipak, moram da spomenem da je način na koji je Carnal Flower ”komponovan” dosta drugačiji od pomenuta dva parfema koja imam. Do Son je lagani letnji miris u kome je tuberoza zelena i vazdušasta i nije idealan izbor za jesenje ili zimske dane. Moondance i Carnal Flower dele sličnu mračnu eleganciju koju obožavam kod tuberoze, samo što je Carnal Flower svežiji i tiši parfem u poređenju sa Moondance-om, koji je jedna razmažena i zavodljiva ”vintage” diva i sa tuberozom kombinuje pačuli i puderaste note.

Za kraj, dodala bih jednu malu parfemsku anegdotu koja mi se desila pre par nedelja, a tiče se (ne)usklađivanja parfema sa ličnošću i godinama.

Pošto volim da tu i tamo odem na piće sa mnogo mlađim muškarcima jer me to zabavlja (pisaću o ovome drugom prilikom, obećavam!), desilo mi se da sam otišla u neki bar sa dečkom koji je bio deset godina mlađi i nosio je neki težak i mračan orijentalni parfem koji bi recimo sjajno pristajao samouverenoj i samoostvarenoj ženi od 35 ili 40, ali nikako nekome ko je tek upisao fakultet. Iako parfem sam po sebi uopšte nije bio loš, sve vreme mi je bila u glavi velika neusklađenost neiskusnog lica mlade osobe i parfema koji je mirisao na nekakvu gustu smolu i asocirao me na zlatnu boju i zavodljive žene sa teškom crnom kosom koje se kupaju u zamagljenom turskom kupatilu.

Kasnije sam dugo razmišljala o tome koji je to parfem pomenuti dečko nosio, ali nisam uspela da odgonetnem jer su orijentalni mirisi kategorija koju najslabije poznajem. Kako god bilo, jedina stvar koje ću se sećati sa tog izlaska je bio upravo taj nesklad između svežeg lica mladog dečka i zrelog karakterog parfema koji je nosio.

Ja sam inače uvek za to je bolje ne nositi nikakav parfem nego nešto što nas predstavlja u neadekvatnom svetlu, ali svakako mogu da razumem da neko želi da nosi određenu stvar iz čisto estetskih ili hirovitih razloga, potpuno nevezano za svoju trenutnu poziciju u životu. E sad, na koji način se mogu prekršiti ”parfemska pravila” a da to i dalje ima smisla i bude stilski odrađeno kako treba, ostavila bih za neki drugi članak, pošto je to jedna zasebna tema.

Šta god bio vaš princip odabira mirisa, nadam se da parfemi koje imate uspevaju da na neki način upotpune vašu ličnost i pomognu vam da izrazite dalje i dublje ono čemu već težite svojim stilom i manirima.

 
Do sledećeg posta,
vaša J.

Izvori slika:

Slike navedene po redosledu pojavljivanja na strani:

1. Alexandra Levasseur, ”Intimate Semaphores”
2. Tsnake on Pinterest
3. Porcelaine on Flickr
4. Tuberose seller on Amazon

Comments Off on Carnal Flower – Analiza Parfema