Priče

U Potrazi Za Najboljom Štrudlom Sa Makom

Mak je moja velika ljubav od detinjstva, a tako će verovatno i ostati za ceo život. Odmah da kažem da se moje oduševljenje makom završava na samom semenu – što se tiče opijumskih derivata koji se dobijaju iz čaure, o njima ću možda pisati nekom drugom prilikom s obzirom da mi baš i nisu naročito dragi.

U ime moje bezgranične ljubavi prema jestivom delu maka, Antonio i ja smo odlučili da sprovedemo jedno kratko istraživanje i uporedimo 13 štrudli iz beogradskih pekara. Poređali smo ih od najgore do najbolje (ocene na skali od 1 do 10) i lepo uslikali, da biste mogli i sami da vidite naše kandidate. Inače, od idealne štrudle se očekuje da ima dobru proporciju fila prema testu (dakle da fil bude poprilično dominantan), da testo bude mekano i da se ne odvaja od fila i da ukus štrudle bude kompleksna kombinacija slatkoće i gorčine.

1. Pekara Europan (Francuska 37a)

Ocena: 1/10

Ova sramotna štrudla je ponela titulu jedne od najgorih u Beogradu. Čim sam je zagrizla, smrklo mi se pred očima.

Predebela i suva kora bila je ispunjena užasnom kombinacijom nekog jadnog maka i jeftinog džema ili marmelade. Veliki sam protivnik kombinovanja maka i džema u tradicionalnoj štrudli – ne vidim šta ove dve stvari imaju da rade zajedno. Loš džem nikako ne može da spasi loš i razvodnjen fil od maka.

Elem, ova lažna štrudla je jedan kompletni debakl i velika sramota u svetu štrudli od maka.

2. Pekara Kuvani Đevrek (Bulevar Kralja Aleksandra 198)

Ocena: 1.5/10

Samo za dlaku bolja od štrudle iz Europana (zbog bolje proporcije testa i fila!), ova študla me je nagnala da poželim da je bacim na pod i zgazim kao bednog crva.

Fil ove štrudle kao da se uopšte nije sastojao od maka – osećala se samo preterana slatkoća (rekla bih od šećera u prahu jer on ima karakterističan ukus koji ne volim), testo je bilo lepljivo i masno sa unutrašnje strane, a spoljnja kora je bila predebela i prepečena.

Pitam se da li je osoba koja je spremala i pekla ovu štrudlu ikada probala ovo nedelo koje je napravila…

3. Pekara Food Em (preko puta Beograđanke)

Ocena: 4.5/10

Štrudla koja razočarava, ali i dalje nije toliko loša da treba da se automatski baci u kantu. Sećam se da me je rastužila, jer sam očekivala bolji ukus s obzirom da ova štrudla adekvatno izgleda i ima dobru proporciju fila i testa.

Fil je bio zrnast i nalik na griz, vrlo mlečnog ukusa, kao da je pravljen za malu decu. Kora je bila malčice predebela, što bih joj oprostila da je fil bio bolji.

Sve u svemu, jedna štrudla ispod proseka bez obzira na relativno privlačan izgled.

4. Pekara Džordž (Džordža Vašingtona 26)

Ocena: 5/10

Jedna vrlo prosečna štrudla u prosečnoj beogradskoj pekari.

Fil je ovom slučaju bio prihvatljiv – osećala se i gorčina pored slatkoće, ali je slatkoća ipak bila previše dominantna za moj (i Antonijev) ukus.

Testo je bilo suvo, maltene kao za hleb, i kora se jako odvajala od unutrašnjosti, što bi značilo da je štrudla bila stara. To je jedan veliki minus za celu pekaru (ne samo štrudlu) jer kupac ne bi trebalo da dobije ovakav proizvod koji je daleko od svežeg.

5. Pekara Ranković (Maksima Gorkog 5)

Ocena: 5.5/10

Još jedan vrlo prosečan mak, ali sa dosta dobrom proporcijom fila i testa.

Fil je u ovom slučaju opet bio presladak, previše vlažan i mastan, a kora je bila predebela, što se jasno vidi na slici ako pogledate gornju ivicu štrudle.

Pretpostavljam da bi se ova štrudla dopala ljudima koji vole izrazito slatke stvari, ali Antonio i ja je svakako ne bismo kupili ponovo.

6. Pekara Nešić (na Kalenić pijaci)

Ocena: 6/10

Adekvanta štrudla sa makom – ništa posebno, a opet prihvatljivo.

Zasmetao mi je preblagi fil koji nije bio ni sladak ni gorak, nego neutralan. U svakom slučaju, to što štrudla nije preslatka je bila pozitivna stavka, ali je onaj pravi intenzivni ukus maka nedostajao, kao da se radilo o nekakvom kastriranom maku. Rekla bih da je ova štrudla dobar izbor za ljude koji vole blage slatkiše i nisu neki naročiti obožavaoci maka.

Morala bih da pohvalim koru ove štrudle jer je bila mekana, a to izgleda da nije lako postići, sudeći po prethodnim kandidatima.

7. Pekara Štrudlica (Maksima Gorkog 5, pored pekare Ranković)

Ocena: 7/10

Čim sam ušla u ovu simpatičnu malu pekaru specijalizovanu za štrudle, obavio me je prijatan miris sveže pečenog testa i lepo sam se osećala, razneženo i romantično.

U skladu sa mojim prvim utiskom, pokazalo se da ova pekara ima najbolje testo za štrudlu koje sam ikad probala – mekano i krhko, pravo desertno testo koje se lako lomi na zalogaj. Svaka čast!

Što se tiče fila, on je nažalost bio malo preblag za naš ukus (suviše neutralan, sličan grizu), pa zbog toga ovoj štrudli nismo mogli da damo višu ocenu, uprkos savršenom testu.

U ovoj pekari smo probali i štrudlu sa orasima koja je bila predivna i ukusnija od maka, pa bismo vam nju preporučili.

8. Pekara Burek Non Stop (Makenzijeva 28)

Ocena: 7.5/10

Jedna solidna i karakterna štrudla koja će se dopasti pravim ljubiteljima maka.

Fil ove štrudle na dobar način oslikava pravu prirodu maka – jasno se oseća ona zanimljiva ljutina i gorčina semenki maka u kombinaciji sa umerenom slatkoćom fila.

Sam oblik ove štrudle i tip testa podseća na one domaće štrudle kakve su nam pravile bake, pa nam se i zbog toga ovaj mak dopao.

Što se tiče zamerki, testo je bilo za dlaku previše suvo i nije lepo prianjalo uz fil.

9. Pekara Čubura (Cara Nikolaja Drugog 3)

Ocena: 7.5/10

Ova štrudla je Antoniju i meni dugo bila jedan od favorita u Beogradu i često smo je kupovali, sve dok nismo otkrili da postoje i neke ”premium” štrudle sa kojima ova ne može da se poredi. Takođe, čini mi se da je štrudla u ovoj pekari bila malo kvalitetnija pre par godina ili je možda drugačija svaki put, u zavisnosti od raspoloženja osobe koja je sprema.

Kako god, ova štrudla sa Čubure je kompleksnog ukusa koji predstavlja lepu srazmeru slatkog naprema gorkom. U fil joj je ubačeno i suvo grožđe koje ja ne volim previše, ali mogu da kažem da se dobro uklapa i da ne kvari ukus štrudle. Testo je prosečnog kvaliteta – nije baš najbolje strukture i pomalo se raspada, ali barem nije predebelo.

Ova štrudla je pogodna, zbog svoje balansirane prirode, i za velike ljubitelje maka i za one koji su tek početnici u svetu maka. Nije previše intenzivna, a opet nudi nekakav uvid u ”dark side” maka, jer se gorčina delimično oseća.

10. Pekara Hermes (Nemanjina 32)

Ocena: 8/10

Ovu pekaru sam otkrila sasvim slučajno, kada sam krenula da kupim štrudlu kod Trpkovića. Pošto se Hermes nalazi odmah do pekare Trpković, zanimalo me je kakva je situacija sa štrudlom kod njih, jer pretpostavljam da nije lako biti prvi komšija jednoj od najpopularnijih pekara u Beogradu.

Štrudla u Hermesu bila je iznenađujuće dobra! Fil je bio gotovo savršen, dovoljno agresivan i za okorele ljubitelje maka kao što sam ja. Gorčina se jasno osećala i struktura fila je bila zrnasta, čvrsta i jako interesantna za žvakanje.

Jedina mana ove štrudle bilo je gumasto i pomalo nespretno umešeno testo koje ne može da parira visokom kvalitetu fila.

11. Pekara Kirćanski (Bulevar Kralja Aleksandra 246)

Ocena: 8/10

Slično Trpkoviću, pekara Kirćanski je na dobrom glasu i rekla bih da je to zasluženo.

Ova štrudla predstavlja pravu hardcore kreaciju koja definitivno nije za ljude koji ne razumeju ambivalentnu lepotu maka. Fil je izrazito gust, iz sve snage nabijen i prijatnom slatkoćom i zlom gorčinom. Upravo sam se setila jednog dečka koji mi se sviđao, a nije voleo mak – njemu bi jedenje ovakve štrudle predstavilo užasno mučenje i kaznu. Eh, šta bih dala da to sad vidim 🙂

Uglavnom, jedna sjajna štrudla, samo za iskusne. Jedina mana je to što je fil malo masniji nego što bi trebalo da bude, ali dobro, Kirćanskom je to oprošteno jer je napravio ovo divno zlo od štrudle.

12. Pekara Miloš (Sinđelićeva 32)

Ocena: 8.5/10

Na ovu pekaru (koja je ustvari više poslastičarnica) prvi put sam nabasala jedan dan nakon ajahuaska ceremonije, dok sam još uvek bila u post-DMT ludilu i ceo grad mi je izgledao kao neka druga planeta.

Tog dana sam u ovoj pekari kupila neke kiflice sa mlevenim orasima i sećam se da su mi se jako dopale, pa sam odlučila da i štrudli sa makom dam priliku.

Ispalo je da je ova štrudla jedna od najboljih u Beogradu – za trunku manje agresivna i manje gorka od štrudle kod Kirćanskog, ali i dalje predivnog intenzivnog ukusa i gustog fila koji sam sa zadovoljstvom dugo žvakala, diveći se maku kao da ga otkrivan prvi put u životu.

Jedina mana ove štrudle bila je za dlaku predebela kora –  da je kora bila samo malčice tanja, ova štrudla bi bila besprekorna.

12. Pekara Trpković (Nemanjina 32)

Ocena: 9/10

I pored toga što ja sebe smatram nekom vrstom alternativne glave, moram da priznam da neke stvari koje su opštenarodski prihvaćene kao najbolje stvarno jesu takve. Ovo je slučaj upravo sa pekarom Trpković, kultnom pekarom koju svi znaju i u koju ja nijednom nisam ušla za svoje trideset i dve godine. Ipak, odlučila sam da je došlo vreme da ne izigravam hipstera i da posetim Trpkovića, jer moram da testiram i njegovu štrudlu.

Nije mi trebalo duže od par sekundi da shvatim da je ova štrudla pobedila. Fil je bio ono ultimativno čemu jedan mak treba da teži – predivan balans dobre slatkoće i zle gorčine izveden na krajnje profesionalan način, tako je čulom ukusa bilo teško razdvojiti elemente slatkog i gorkog. Ovde kao da se desila nekakva kompletna fuzija i nastalo je nešto treće, potpuno neodoljivo. Antonio i ja smo jedino ovu štrudlu odmah pojeli, u par zalogaja, i nije nam bilo dosta.

Ako se pitate zašto je ova štrudla dobila 9 a ne 10, to je opet zbog testa – možda sam ja prestroga, ali ovde mi je testo bilo za dlaku previše suvo, iako je njegova debljina bila optimalna.

Da li u Beogradu postoji študla sa makom kojoj bismo dali čistu desetku ostaje da se vidi, ali za sad mogu da kažem da sam potpuno zadovoljna svim štrudlama koje su dobile ocenu od 8 pa naviše. Moj perfekcionizam ipak ima nekih zdravih granica.

Iskreno se nadam  da će se dobri recepti za štrudle sa makom preneti i u naredne generacije i da ću uvek imati priliku da barem u jednoj pekari u Beogradu nađem savršen mak!


Do sledećeg posta,
vaša J.

Izvori slika:

Slike navedene po redosledu pojavljivanja na strani:

1. Poppyhead seeds on alamy.com
Sve ostale slike su iz privatne arhive.

8 Comments

 • Rade Dujic

  Vi izgleda ne znate da mak ne treba da bude gorak. Ako jeste, onda nesto nije dobro. Moguce da je uzegnut. Mora se cuvati na hladnom mestu (moze u frizideru). Posle mlevenja (rucnim mlinom) mora se prokuvati u mleku, te dodati pored secera, dzem od kajsija, vanila, rum, cimet, muskatni orah. Jasno, u malim kolicinama. Odnos fila i testa treba da je 1:1. Ne tezinski , vec u preseku. Spirala mora biti pravilna.
  Po fotografijama dobro izgledaju strudle pod brojem 6 i 12 (Pekara Milos) Dok ova, kojoj ste Vi dali najvecu ocenu, Tripkovic, ne lici na strudlu.

  • Jasenka_G

   Znate kako, ovo je jedna skroz subjektivna lista na malom blogu koji se ne bavi ozbiljnom analizom proizvoda niti saradnjom sa proizvodjacima, tako da to sto se meni strudla kod Trpkovica najvise dopala (iako ne lici na tradicionalnu strudlu) tesko da ima bilo kakvu tezinu i kredibilitet. Slike i opisi su tu kako bi ljudi odabrali sta se njima najvise dopada, a to ne mora da ima nikakve veza sa mojim licnim ukusom. Veliki pozdrav!

 • Petar

  Slažem se sa g-dinom Dujićem što se tiče izgleda štrudle, ali ne i za deo oko džema i ostalih dodataka. To je, brate, štrudla s makom. Ako hoću s džemom, uzeću s džemom, u suprotnom taj ukus nadvladava ukus maka i nije to to. Mleko i šećer u fil samo.
  Još jedna stvar oko koje bih se složio sa Dujićem je za gorčinu maka. Ako je gorak, to već nešto nije u redu.
  Ono što se slažem sa autorkom ovog bloga je da njen izbor ne treba da znači da je to najbolje. To je njen ukus. Mada je u nekim poređenjima malo kontradiktorna u obrazloženjima, verujem da je konačna ocena, ustvari, sveukupni doživljaj odgovarajućeg parčeta štrudle. Dobar članak, na kraju krajeva. Videću da probam sve koje već nisam, pa pišem i ja ocene.
  Siguran sam da je moja najbolja. Tako žena i deca kažu.

  • Jasenka_G

   Hvala ti na komentaru, Petre. Ako napišeš nešto slično o štrudlama, slobodno podeli link, baš bih volela da pročitam.

 • Ivana

  Sjajan tekst.
  Slažem se za štrudlu koja je pobijedila, pekare Trpković.
  Kao veliki ljubitelj maka, prije mjesec dana je prvi put probah i uđoh uopšte u tu pekaru, po prvi put da probam burek a zaglavih na maku.
  Nisam gledala kada ste pisali tekst, ali i tijesto mi je bilo ok, nije suvo.
  Uglavnom, da li sreća ili žalost što ne živim ni blizu Beograda, šta da radim sad bez takvog fila od maka?
  Ako imate neki prijedlog kako isti napraviti, piši, pomagaj🤗.
  P.S. joj što mi se jede sad ta štrudla🤣

  • Jasenka_G

   Hvala ti, baš mi je drago da ti se dopao tekst. Teško je naći takvu štrudlu u bilo kom drugom gradu, tako da se slažem. Što se tiče njihovog fila, dakle kod Trpkovića, fazon je u tome što oni verovatno uopšte ne koriste mleko već samo mleveni mak i šećer, možda treba eventualno dodati malo putera u tu smesu. Savetujem ti da tako nešto probaš.