Priče

U Potrazi Za Najboljom Baklavom

Ovo je treći put da ocenjujemo tradicionalne kolače u Beogradu, nakon štrudli sa makom i krempita. Lično, nisam neki ljubitelj baklava (predlog je bio Antonijev) i priznajem da mi je ovaj baklava maraton bio najmrskiji. Velika količina šećera u baklavama bila je zabrinjavajuća, toliko da sam u par navrata osetila da mi je svest pomućena od naglog podizanja nivoa šećera u krvi.

Kao i ranije, ocene su od 1 do 10, a što se tiče izbora baklava gledali smo da uključimo kombinaciju kandidata – radnje specijalizovane za baklave, tradicionalne restorane i poslastičarnice. Ocenjivali smo preteženo standardne baklave se orasima.

1. Balkan Baklava – 8/10

Kada krenete da istražujete baklave u Beogradu, ovo je prva opcija koja izglazi na Guglu. Potpuno sa pravom, ako mene pitate. Balkan Baklava ima najbolji izbor poslastica, uključujući čak i kreativne baklave bez standardnih kora. Dobro, to i nisu baklave već neki srodni orijentalni slatkiši. Tako smo probali jednu zanimljivu varijantu koja se sastojala od fila od pistaća uvaljanog u griz i umočenog u blagi šećerni sirup. Ova verzija je bila manje slatka od klasične baklave, što nam se jako dopalo. Ipak, odlučili smo da ocenimo tradicionalnu baklavu sa orasima, kako bismo je lakše uporedili sa drugim kandidatima. Radilo se o solidnoj baklavi koju bismo možda pojeli još neki put. Kore su bile blago hrskave, ne previše meke, a orasi dosta intenzivni, takođe ne previše odmekli od sirupa.

Zamerka je to što je baklava bila za trun preslatka, mada je u poređenju sa nekim drugim kandidatima ovo potpuno prihvatljiva slatkoća. Ako ste se kao ja navikli na poslastice bez dodatog šećera svaka baklava će vam teško pasti. Stoga ću pokušati da budem malo manje subjektivna.

Još jedna stvar – kore nisu bile ravnomerno natopljene sirupom, što je Antonijeva primedba.

2. Čobanov Odmor – 7/10

Čobanov Odmor ne nudi klasičnu baklavu, već takozvanu suvu pitu sa orasima i suvim grožđem. Mene je ovaj slatkiš odmah podsetio na božićnu česnicu koju je moja baba nekad davno pravila. U kore za česnicu se ubacuje jedna kovanica, najčešće dinar, i ko na kraju dobije komad kolača sa kovanicom navodno će imati sreće te godine. Lepa božićna tradicija!

Suva pita je u odnosu na baklavu dosta tvrđa i zabavna za žvakanje jer kore pružaju veliki otpor kada ih zagrizete. Ako volite da dugo žvaćete svaki zalogaj, suva pita je odličan izbor! Takođe, suvo grožđe i orasi u kombinaciji sa tvrdim korama su pun pogodak. Ovo je jedan pravi zimski, raskošni kolač. Nažalost, i suva pita mi je bila preslatka i jedva sam pojela jedan malecni komad, nakon čega sam se oporavljala duže od sat vremena. Ali ajde, vredelo je.

Antonio se složio sa mnom da je ovo prihvatljiva verzija baklave i da zaslužuje dobru mada ne vrhunsku ocenu.

3. Bombaj – 2/10

Ova baklava je opasna po zdravlje. Kao što u Americi postoji takozvani ”triple bypass” burger, ovo bi trebalo da se zove ”highway to diabetes” baklava. Ljudi moji, pojela sam samo jedan zalogaj, desetinu ovog trougla sa slike, i shvatila da ne ide dalje. Gnjecava baklava koja pliva u dubokom, paklenom šećernom sirupu, tako da se ni kore ni orasi više ne osećaju jer se sve pretvorilo u jednu užasnu, bolesnu kašu.

Jezivo iskustvo koje ne bih ponavljala, a i teško mi je da zamislim kome bi se ovako nešto dopalo. Nakon što sam progutala zalogaj baklave, osetila sam strah i paničnu želju da ova stvar što pre napusti moj organizam. Što se Antonija tiče, nije ni on mnogo bolje prošao. Uspeo je da se izbori sa polovinom baklave a onda počeo da kuka jer ga je stegla šećerna koma.

Zašto smo ocenili ovu baklavu sa 2 a ne sa 1? Pa čisto da ne budemo đubrad od ljudi, eto.

4. Lokum City – 4/10

Kao prvo, izvinjavam se što nisam uslikala ovu baklavu i što sam morala da iskoristim sliku sa Fejsbuk profila prodavnice. Antonio je progutao baklavu meni iza leđa, u jednom velikom zalogaju – nisam ni stigla da je stavim na tanjir i podesim fotoaparat! Kako i zašto, ne znam. Iskreno, malo sam se i naljutila. Kao kada ostavite komad mesa u kuhinji na minut-dva i ker ili mačka odmah skoče da se sami posluže. Uz to, ova baklava nije bila vredna ponovne kupovine, tako da nije dolazilo u obzir da opet idem u radnju i uzimam parče samo radi slikanja.

Očekivala sam više od ove radnje jer je specijalizovana za orijentalne slatkiše. Nadala sam se da će baklava biti slična onoj iz Balkan Baklave, ali ništa od toga. Ovde su orasi bili u jako čudnom obliku, kao da se radilo o pekmezu od oraha ubačenom između kora. Ni same kore nisu bile dobre – suviše mekane i bezukusne. Uz to, i ova baklava je bila preslatka. Ne kao prethodna, nisam se osećala otrovano već posle prvog zalogaja, ali daleko od toga da se radilo o prihvatljivoj slatkoći. Antonio deli moje mišljenje.

5. Orašac – 8.5/10

Ovde nam se ponovo desio peh po pitanju fotografisanja, i moraću opet da okrivim Antonija. Zaboravio je da ponese fotoaparat iako mu je rečeno da se nalazimo u restoranu da slikamo baklavu. Ovaj put sam malo više popizdela nego kada je pojeo baklavu pre nego što sam je uslikala, ali dobro. Ceo život učimo da prihvatamo mane svojih najbližih, a i ja imam solidnu kolekciju ružnih osobina koje Antonio toleriše, tako da se peh prašta. Slika koju vidite je sa Wolt profila Orašca i drago mi je da dobro izgleda.

Vratimo se sada na baklavu – bila je iznenađujuće dobra! Savršen primerak sočne tradicionalne baklave sa jako puno oraha i ukusnim svežim korama ravnomerno natopljenim sirupom. Ova velika kocka baklave može solidno da nahrani dvoje ljudi! Nažalost, i ovde me je šećer dotukao, iako smatram da bi prosečnoj osobi ovakva baklava bila idealna. Pojela sam pola kocke i nakon toga shvatila da je ipak trebalo da pojedem samo četvrtinu. Mučila sam se sa efektima šećera nekih sat vremena. Brza šetnja mi je pomogla da se vratim u normalno stanje svesti.

Antonio je pojeo drugu polovinu baklave i nahvalio je kao najbolju za sad.

6. Lovac – 8.5/10

Restoran Lovac nam je ostao u dobrom sećanju jer je imao savršenu krempitu, pa smo odlučili da probamo i njihovu baklavu. Nismo se prevarili – ova baklava je jedna od najboljih, vrlo slična prethodnoj iz Orašca, ali manje slatka. Meni je slatkoća ove baklave potpuno prihvatljiva u smislu da mogu da pojedem polovinu kocke sa slike i da se ne osećam loše, a to je ogroman uspeh sudeći po mojim ostalim iskustvima.

Jedina mana ove baklave je to što orasi nisu toliko intenzivni kao kod prethodne – kore i sirup su ipak malo dominantniji. Ipak, odlučili smo da joj damo istu ocenu kao baklavi iz Orašca jer je količina šećera dovoljno humana i za osetljive ljude kao što sam ja.

p.s. Ako se pitate na kakvoj to enciklopediji stoji baklava na slici, radi se o Šešeljevoj knjizi NATO Picajzla Jelena Milić. Šešeljeve knjige su nam uvalili za džabe u centru, Antonio ih diže umesto tegova pošto su teške k’o tuč. Nismo pokušavali da ih čitamo.

7. In Memoriam – Persijski Princ – 9/10

Ova bonus baklava koju smo zapamtili kao najbolju u Beogradu bila je dostupna u restoranu Persijski Princ u Mileševskoj. Nisam sigurna kada se restoran zatvorio i jako mi je krivo zbog toga. Baklava je bila vrlo slična ovoj koju vidite na slici – radilo se u rolovanoj baklavi sa pistaćima i ružinom vodicom.

Kore su bile izrazito lagane i tanke a u sirupu je dominirala aroma ruže. Šećer je bio dodat vrlo diskretno i sećam se da sam bez problema pojela polovinu porcije i da sam komotno mogla da pojedem još malo, što je retkost za mene. Antonio je, kao veliki ljubitelj pistaća, predložio da ponovo svratimo u ovaj restoran samo na baklavu i kafu, ali se to na kraju nikad nije desilo. Jednostavno smo zaboravili a Persijski Princ se u međuvremenu zatvorio.

Ova baklava nam je zato ostala u romantičnom sećanju kao najdelikatnija forma ove inače teške i zasitne poslastice.

Baklava maraton se brzo završio prvenstveno iz zdravstvenih razloga – Antonio i ja smo se složili da nam je dosta šećera i da treba da se oporavimo i izbegavamo ovakve slatkiše neko vreme. Bez obzira na to, nadamo se da smo vam dali dobre smernice što se tiče beogradskih baklava. Samo budite umereni! Kao bivši korisnik svakojakih psihoaktivnih supstanci, moram da primetim da je efekat koji ima količina šećera u jednoj prosečnoj baklavi potpuno u rangu osetne intoksikacije.

Do sledećeg posta,

vaša J.

Izvori slika:

Sve su iz privatne arhive i sa Fejsbuk/Wolt profila ugostiteljskih objekata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *